Добре дошли в галерията

Контактна форма

РОКОКО В ИНТЕРИОРА

Стилът на рококо декориране е много весел и богат. Но без значение на всички сложни и богато украсени елементи Рококо също е и доста елегантен.

AAEAAQAAAAAAAA0tAAAAJDNiNWMyNjVkLTk1NWItNDQ3Zi05ZTRlLTYyNGRkNjk1MjU3Ng

Рококо стилът е достигнал връх през 1700 и 1780 в Западна Европа и е открит в изкуството и музиката.

Името Rococo означава “rocaille” на френски, което е подходящо, тъй като украсената асиметрия на Рококо е вдъхновена от естествените криви на дървета, черупки, облаци и цветя.
Рококо е известен още като късен барок, но за разлика от последния рококо позволява да влязат и други мотиви. Така ориенталските мотиви бяха романтизирани, за да отговарят на стила на рококо.

Плоските форми отстъпиха на криви линии и форми. Но любовта към сложността остава в стила на рококото.
Златната мазилка е една от основните характеристики на стила на рококо декориране. В стените и таваните с богато украсено обзавеждане се отличава предимно контрастът на пастели и злато.

Мотивите, използвани в декорацията на рококо, включват китайски, паладийски (италиански) и готически вкусове.

Имената показват, че тези мотиви идват от различни култури, което позволява да се създаде определена атмосфера в домашния декор. Ориенталските мотиви са спокойни и често срещани в аксесоарите.

AAEAAQAAAAAAAAwWAAAAJDQ3MmRjNDk1LTZkOWItNDhmZC1iZDhlLTBjMGZjY2E0Nzc5NAРококо мебелите са изработени от махагоново дърво или са позлатени и тапицирани в кожа, брокат или велур. Те също имат издълбани силуети, които изпълват стенните и таванните.
Френският рококо е известен с цветове като жълто, розово, слонова кост и злато, синьо синьо и сметана. Комбинацията от пастели и злато е знак за подпис, така да се каже, в този стил.
Тъй като стилът на Рококо се движи със свободната асиметрия, квадратните форми отстъпват на овални и естествени форми. Дори и стаите са проектирани в овална форма или подредени така, че да се избегнат квадратни форми. Широката употреба на огледала също е основна характеристика на Рококо. За тях се използват сложни рамки, които често са позлатени.Нека погледнем на Рококо стила в детайли:
1.    Асиметрия – това е една от основните различия от бароковия стил. Ако погледнете рококо орнаментите, половината от дизайна никога не съвпада с другата половина. Чрез използването на асиметрията дизайна се стреми да постигне лекота на декорацията, създавайки игриво и безгрижно настроение. Многобройни вихри, свитъци и флорални дизайни се изкривяват, обръщат се и се преплитат.
2.    Rocaille – често използван мотив за декорация в Рококо, който също така дава името на този стил. Rocaille е изображение на черупка на мида, обикновено издълбана върху камък. Този мотив се използва като декоративен модел за мебели, стенни резби и аксесоари.
3.    S и С свитъците са наследени от бароков стил. Въпреки това в рококо тези орнаменти обикновено се поставят асиметрично. S и C свитъци се използват и в дизайна на мебелите. Например, краката на столове и маси от този период приличат на буква S.
4.    Разработените резби обикновено са изработени от дърво и покрити със злато или боядисани в бяло. Те украсяват стени, тавани, мебели и аксесоари. В сравнение с барока, дърворезбите в рококо стил имат по-сложни и филигранни форми.
5.    Пасторални парцели. Бойните сцени, изображения на трофеи и официални портрети от бароков период са заменени с лекомислени пастирски парцели, интимни и митологични сцени. Често те изобразяват разходки за отдих на аристократи, ловни сцени, еротични образи на митологични герои, овчари и овчари.
6. Появяват се нови мебели като канапе, секретар, стол и маси за различни цели: игрални карти, тоалетки и т.н. Мебелите стават по-леки и по-елегантни. Особено внимание се обръща на аксесоари и предмети на изкуството. През този период Европа започва да произвежда порцелан.
От появата на рококо, интересът към него понякога нараства, понякога избледнява. Днес Рококо вдъхновява много интериорни и мебелни дизайнери. Понякога те използват рококо елементи в дизайна, но прилагат модерни завършвания.

AAEAAQAAAAAAAArjAAAAJDE3NTIwZTE2LWZlMzItNGM0NS05NTkwLTRmYjQ0MTgwYzdiNAAAEAAQAAAAAAAAxmAAAAJDVlMzU3NDAwLTk4MzAtNDU2MC04OGFjLWYwOWRiY2MzMTIwYw

„Дори и да нямате готова скица на това, което искате – ние ще ви помогнем да постигнете резултатите, за които сте мечтали.”
Назар Декор

NazarDecor Admin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.